Супер Марио, Хелоу Кити, Миньони - имената, които носят различните видове

...
Супер Марио, Хелоу Кити, Миньони - имената, които носят различните видове
Коментари Харесай

Екстази: колко опасна е синтетичната дрога

" Супер Марио ", " Хелоу Кити ", " Миньони " - имената, които носят другите типове екстази, звучат като занимателен атрибут от детска стая. Но в действителност са извънредно рискови, показва АРД. Германската социална медия търси отговори на въпросите какво тъкмо съставлява екстази, по какъв начин въздейства и за какво е толкоз рискова, или пък защо би трябвало да внимават родителите, в случай че подозират, че децата им биха могли да употребяват тази дрога.

Какво е екстази?

Екстази е напълно синтетична дрога, която през 1980-те бе известна най-вече като дрога за празненства  ( " бонбони за благополучие " ) - поради еуфоричното си влияние. Но тя все по-често се употребява и отвън всякакви техно-събития или празненства. По химически състав се приближава до амфетамините, т.е. дериват е на амфетамина. Базира се главно на метилендиоксиметиламфетамин (MDMA) и провокира еуфория, покачва настроението, води до увеличена сетивна сензитивност и може да промени съзнанието.

Междувременно обаче тогавашната екстази се е трансформирала в събирателно разбиране за шарени таблетки, състоящи се от най-различни субстанции - може да съдържа да вземем за пример комбинации от амфетамин и кофеин, както и други токсични вещества, показва още АРД.

Екстази с емблемата на известна марка спортни колиСнимка: picture-alliance/dpa/O. Berg

По какво да разпозная екстази?

Дрогата кардинално се предлага под формата на таблетки - освен с разнообразни цветове и форми, само че и под разнообразни марки. Опасното във всичко това е, че точният състав в множеството случаи е прочут единствено на производителя, а консуматорите няма по какъв начин да го разпознават с просто око. Дори изцяло идентични на външен тип таблетки могат да съдържат безусловно разнообразни субстанции.

Как влияе екстази?

Ако става дума за основаните на метилендиоксиметиламфетамин таблетки, те подтикват отделянето на невротрансмитерите допамин, норадреналин и серотонин в мозъка. Това води до рискова еуфория със съответните " позитивни " и отрицателни последствия за консуматора и за неговото обграждане: възходящо самочувствие, понижаване на задръжките, възходящо вдъхновение, увеличени кръвно налягане, пулс и телесна температура, угнетяване на умората, жаждата и глада.

Но - както отбелязва АРД - поради множеството разнообразни съставки, които съществуват на пазара за екстази, въздействието в множеството случаи е изцяло непредвидимо. Освен това то не зависи единствено от наличието, а и от средата, в която се намира консуматорът, от персоналното му въодушевление, както и от самостоятелните упования към дрогата. Като цяло обаче въздействията са: несъразмерни усеща на благополучие и обич, разпределяне и оптически промени във усещанията, стимулиращи и ободряващи чувства. Въздействието по предписание настава 20 до 80 минути след приемането и се задържа за към четири часа.

Горямата заплаха идва от това, че в действителност не е ясно от какво са направени хапчетата екстазиСнимка: Getty Images/U.S. Customs/Newsmakers

Защо екстази крие толкоз огромни рискове?

От една страна поради неяснотите в наличието на дрогата, от друга - поради страничните въздействия, които могат да бъдат рискови за живота. Тъй като при потреблението на екстази класическите предупредителни сигнали на тялото се изключват, болката, изтощението, прилошаването или жаждата могат да не бъдат разпознати незабавно. В най-лошия случай това може да докара до колапс - най-много при хора, които страдат от сърдечни проблеми или астма. Приемането на дрогата обаче може да задейства и неидентифицирани досега депресии или психози, както и до нервни сривове.

Честият банкет на екстази има и висок капацитет за насърчаване на психическа взаимозависимост - в случай че копнежът по позитивните резултат стане непрекъснат.

Какво да направя, в случай че детето ми взима екстази?

Симптомите, които могат да бъдат сигнал, че дете или юноша употребява екстази, са: признаци на безсилие, болки в региона на бъбреците, липса на вкус, депресивни положения, страхове. Този, който допуска, че става дума за консумация на екстази, не трябва да стига до прибързани заключения - добре е на първо време в диалог да се изяснят събитията. След това към този момент може да се потърси консултация със експерт или с персоналния доктор. Важното е децата да не бъдат осъждани или обиждани - въздействие върху потреблението на дрога може да се реализира единствено въз основата на доверие.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР